Идеја пројекта "Здраве заједнице у БиХ", који ће бити спроведен у 11 општина у Републици Српској, јесте да се у тим заједницама партнерски ради на програмима промоције здравља и превенције болести, те да у њима, осим здравствених радника и установа, учествује и друштвена заједница, као и грађани.
`               Помоћник министра за здравствену заштиту др Милан Латиновић на презентацији пројекта у општини Мркоњић Град (30.04.2024.г.), истакао је да реализацијом овог пројекта Дом здравља у Мркоњић Граду треба да добије и Центар за базичну физикалну рехабилитацију.
Генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске Ацо Пантић рекао је да је овај савез један од кључних партнера на овом пројекту, чија је улога јачање капацитета и унапређење рада одбора за здравље при локалним заједницама.
                Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је основни циљ да се активира што већи дио друштва да се активно укључи у здраве навике, те додао да је Скупштина општине Мркоњић Град усвојила Стратегију развоја општине у наредних седам година, гдје је примарни циљ развој туризма и туристичких потенцијала.
 
На презентацији пројекта у Бијељини, 26.04.2024.године, присуствовали су представници Градске управе, Одбора за здравље скупштине и Дома здравља. На овај начин планирано је утицати на промјену свијести грађана у локалним заједницама како би заговарали и практиковали здраве животне стилове, констатовано је током презентације. 
Представници градске управе Бијељина истакли су спремност да буду пуноправни партнери активностима овог пројекта. 
             Пројекат "Здраве заједнице" у Републици Српској реализује Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, уз подршку Владе Швајцарске и у сарадњи са Институтом за популацију и развој, у склопу заједничке иницијативе са Федералним министарством здравства.