Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, уз присуство представника Федералног министарства здравства, Института за популацију и развој – ИПД, Савеза општина и градова Републике Српске и Савеза опћина и градова Федерације Бих градоначелника/начелника и локалних институција из 25 локалних заједница, уз подршку Владе Швајцарске, организовало је у Административном центру Владе Републике Српске прву Конференцију „Здраве заједнице у БиХ".
На Конференцији су представљене будуће активности на овом вишегодишњем пројекту, а градоначелници и начелници локалних заједница које ће учествовати у овом јединственом пројекту свечано су потписали и меморандуме о сарадњи и партнерству у оквиру "Здравих заједница у Босни и Херцеговини".
Помоћник министра за здравствену заштиту Републике Српске Милан Латиновић рекао је да је ресорно министарство претходних година интензивно радило на стварању услова за унапређење заштите здравља грађана Републике Српске, истичући да су постигнути значајни резултати у цјелокупном здравственом систему Српске.
"Приоритети су нам били изградња здравственог система и увођење савремених и квалитетних здравствених услуга", рекао је Латиновић уочи отварања конференције.
Латиновић је рекао да је процјена Свјетске здравствене организације да здравствени систем утиче на здравље становништва до 20 одсто.
Он је најавио да ће тежиште активности ресорног министарства у наредном периоду бити усмјерено на преосталих 80 одсто садржаја који утичу на здравље становништва, а то су социо-економски фактори образовање, запослење, подршка породице, приходи, безбједност у заједници, животни стилови који се односе на употребу дувана, исхрану, алкохол, физичку активност, те физичко окружење које се односи на становање и екологију.
Због тога је велики значај управо пројекта "Здраве заједнице у БиХ" у чијој првој фази, у периоду 2024-2027. године, ће учествовати 11 општина и градова у Републици Српској: Мркоњић Град, Челинац, Лакташи, Прњавор, Добој, Шамац, Бијељина, Зворник, Власеница, Пале и Фоча.
Помоћник министра за јавно здравље ФБиХ Горан Черкез рекао је да овај пројекат представља визију друштва и заједнице у каквој људи желе да живе.
"Заједно са креаторима политике на локалном нивоу покушаћемо да промијенимо свијест грађана, али и да утичемо и на цијелокупно планирање да би стварали позитивно окружење које утиче на здравље", истакао је Черкез.
Пројектна менаџерица Сања Крунић из Савеза општина и градова Републике Српске је истакла улогу Савеза као кључног партнера у овом пројекту, која ће бити фокусирана на јачање капацитета Одбора за здравље, који ће бити носилац друштвене бриге за здравље на локалном нивоу, те успостављању „Мреже за здравље“ као сталног радног тијела Савеза. Такође, нагласила је значај интерсекторског приступа и сарадње свих актера у локалној заједници и њихову одговорност везано за промоцију здравља и превенцију болести.
Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да су организатори овог пројекта препознали значај и промоције здравља у локалним заједницама.
"Превенција болести је најбитнија и најисплативија, јер свака болест која се лијечи и није на вријеме откривена је скуп процес даље", указао је Вођевић.
Замјеник шефа мисије и директор за сарадњу у Амбасади Швајцарске у БиХ Сироко Месерли рекао је да је овај пројекат има за циљ подизање свијести код грађана о здравом начину живота, те промоцију здравља и превенцију болести.
Он је рекао да ће Влада Швајцарске обезбиједити 11 милиона КМ донаторских средстава за реализацију овог пројекта у 25 општина и градова у наредне четири године у БиХ.
Пројекат Здраве заједнице ће у будућем периоду на локалном нивоу подразумијевати активности и ангажман цјелокупне заједнице са циљем побољшања здравственог стања становништва, активним радом на промоцији здравља и превенцији болести, те стварању окружења које утиче позитивно на здравље становништва.
Потписани су меморандуми о сарадњи у оквиру пројекта „Здраве заједнице у БиХ“ са градоначелницима и начелницима 25 локалних заједница
Пројекат „Здраве заједнице у Босни и Херцеговини“ је заједничка иницијатива и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федералног министарства здравства финансиран од стране Владе Швајцарске ,а имплементиран од стране Института за популацију и развој. Кључни партнери на пројекту су савези општина/опћина и градова Републике Српске и Федерације БиХ.