Министарство финансија Републике Српске је на основу расписаног јавног позива за финансирање и суфинансирање пројеката са Буџетске ставке Јавне инвестиције за општине и градове Републике Српске у 2021. години одобрило кандидоване пројекте вриједности 27,8 милиона КМ, те је на свом сајту објавило списак пројеката које је до сада сукцесивним одабиром одобрила Влада Републике Српске - линк.

Приликом расписивања јавног позива било је планирано да за пројекте финансирања и суфинансирања јединица локалне самоуправе буде намијењено 20 милиона КМ, али је пристигао велики број пројеката из свих градова и општина, након чега се врши анализа кандидованих пројеката, те је одлучено да се прошири обухват како би се пројекти могли реализовати на добробит грађана.

Поменутим средствима планирано је првенствено финансирање или суфинансирање пројеката водоводне и канализационе и путне инфраструктуре, те пројекти изградња школских објеката и административних зграда. Између осталог, одобрени су пројекти: изградња спортске дворане у насељу Лауш у Бањалуци, асфалтирање пута према насељу Клечак у општини Берковићи и изградња водоводног система на локацији Жегуља у тој општини, реконструкција моста у насељу Добрун у Вишеграду, изградња зграде за младе брачне парове у општини Гацко, изградња и реконструкција путне инфраструктуре у општинама Вукосавље, Дервента, Источни Мостар-Невесиње, Соколац, Србац и Фоча, те спајање пута Урије-Рашће Брдо у општини Котор Варош.

Такође, међу пројектима који ће бити финансирани из јавних инвестиција су: пројекти водоводне инфраструктуре у Кнежеву, Сокоцу, Палама, Невесињу, Берковићима, а планирана су и средства за набавку медицинске опреме у Дому здравља Котор Варош, за адаптацију за потребе предшколске установе у општини Доњи Жабар, те суфинансирање завршетка радова на изградњи Народног позоришта у општини Источно Ново Сарајево.

Одлуком о измјени одлуке, пројекати чије финансирање је одобрено из средстава намијењених у Буџету Републике Српске за јавне инвестиције у 2021. години укупно износе 104.176.714 КМ.

Извор: Интернет страница Владе Републике Српске