Представници Савеза општина и градова Републике Српске присуствовали су састанку у Пореској управи Републике Српске, заједно са представницима институција укључених у спровођење Закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, на којем су упознати са тим законским рјешењем, као и обавезама које произилазе из њега.
Састанак је организован је са циљем ефикасног провођења Закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, којим је прописана сарадња између Пореске управе и министарстава, републичких управа, републичких управних организација, институција која врше јавна овлашћења и др, а који су у обавези да Пореској управи достављају податке ради провођења тог закона.
Наиме, Пореској управи РС су овим законом, који је објављен у Службеном гласнику РС 23.02.2022. године и ступа на снагу годину дана од дана објављивања, дата овлашћења увида и прибављања података из свих врста евиденција и података које се воде у тим институцијама, а из којих се може утврдити имовина физичког лица.
Директор Пореске управе Горан Маричић је рекао да је, у складу са овим законом, Пореска управа Републике Српске надлежна за вођење поступка утврђивања поријекла имовине и посебног пореза на имовину и наплате посебног пореза, те да ће у Пореској управи бити организован Сектор за утврђивање поријекла имовине и посебног пореза.
„Пореска управа покреће поступак контроле, на начин прописан законом којим се уређује порески поступак, ако се у претходном поступку учини вјероватним да у највише три узастопне календарске године у којима физичко лице има увећање имовине, постоји разлика између увећања имовине и пријављених прихода физичког лица која је већа од 300.000 КМ“, рекао је Маричић и додао да се посебан порез на имовину плаћа по стопи од 75% на основицу утврђену у складу са овим законом.