Савез општина и градова Републике Српске био је организатор Конститутативне сједнице Одбора за финансије и јавну имовину, која је одржана 03.11.2022.г. у Бијељини.
Одбори су стална радна тијела Савеза за разматрање одређених питања која су од посебног значаја за функционисање и развој локалне самоуправе и своје приједлоге подносе Предсједништву, Скупштини и члановима Савеза, као и заинтересованим органима и организацијама. Одбор за финансије и јавну имовину чини 25 представника јединица локалне самоуправе.
Централна тема Одбора за финансије и имовину Савеза општина и градова Републике Српске била је „Финансирање јединица локалне самоуправе“, с циљем успостављања одрживог система финансирања локалне самоуправе и даље фискалне децентрализације.
За предсједника одбора за финансије и јавну имовину изабрана је Божана Шљивар, савјетник градоначелника Бања Лука док је за њеног замјеника изабран Младен Јањић, начелник одјељења за финансије општине Чајниче.
У оквиру дневног реда сједнице Одбора размотрена су и два аналитичка  документа „Платформа СОГРС за измјене и допуне Закона о буџетском систему Републике Српске“ и „Анализа могућности повећања прихода јединица локалне самоуправе у Републици Српској“.
Присутнима су представљени и Модели аката за „Провођење пописа и обавеза у јединицама локалне самоуправе. На ову тему почетком децембра мјесеца биће организован вебинар на коме ће особе које раде на пословима пописа у јединицама локалне самоуправе добити додатна знања и имати могућност да добију додатна објашњења за понуђене моделе. Такође презентоване су активности Савеза у протеклом периоду везано за област финансија и изнесени приједлози за активности одбора у наредном периоду.