У Административном центру Владе Српске (27.09.2023.г.) обиљежено је десет година од провођења програма БФЦ сертификата .
 
Локалним заједницама, Станарима и Српцу, додијељен је овај сертификат који их сврстава међу 16 локални самоуправа у Републици Српској у креирању повољнијег пословног окружења са домаћим и страним инвеститорима.
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је Српска сигурно мјесто за стране инвеститоре.
Он је истакао да није лако добити БФЦ сертификат и да процедура, у најбољем случају, траје годину дана, али да је задовољан чињеницом да већ 16 локалних заједница у Српској испуњава тражене стандарде и да је то највећи број од свих земаља из окружења и ФБиХ.
Вишковић је истакао да више од десет локалних заједница, које већ имају овај сертификат, жели ресертификацију, односно прелазак на већи ниво стандарда.
Начелник општине Станари Радојица Ћелић рекао је да добијањем БФЦ сертификата стварају повољно пословно окружење, те јачају правну и економску сигурност инвеститора.
Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић каже да овај сертификат нуди низ претпоставки када је ријеч о стварању претпоставке за реализацију пројеката, тако и ефикасности рада општинске управе.
Савез општина и градова Републике Српске је је један од оснивача програма Мреже за повољно пословно окружење у Републици Српској – БФЦ.