Дана 3.децембра 2021.године одржана 73.сједница Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске у Градској управи града Источно Сарајево.
Предсједник Савеза, Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева истакао је да је на сједници највећу пажњу изазвао Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи,по хитном поступку, за који се нада да ће уз одређене измјене бити послан на усвајање у Народној Скупштини Републике Српске.
Он је рекао да је Закон донесен у новембру 2016године и  да су његове промјене потребне да би све боље функционисало.
Предсједник  је нагласио да се измјенама овог закона предвиђа да се максималан број запослених у локалним самоуправама, гдје је до сада било три запослена на 1000 становника, утврђује посебном уредбом Владе Републике Српске.
- Министарство ће имати обавезу да, заједно са нама, понуди Влади уредбу која ће на основу различитих критеријума, дефинисати број запослених - рекао је Ћосић и додао да су на данашњој сједници сви показали опредијељеност да не буде новог запошљавања у јединицама локалне самоуправе.
Ћосић је рекао и да се нису усагласили о члановима закона који се односе на градове са више од 100.000 становника, а којима се предвиђа да предсједник скупштине има два шефа кабинета и два савјетника и особе за протоколарне послове.
Према његовим ријечима, сагласност није постигнута о члану 53 који предвиђа да предсједник скупштине уређује систематизацију стручне службе скупштине града, која је опет саставни дио Правилника о систематизацији организације радних мјеста у граду који доноси градоначелник.
- Ту смо имали различите ставове и они ће бити послати ресорном министарству - рекао је Ћосић.
Наводећи да је ријеч о Бањалуци и Бијељини, Ћосић је рекао да је предлагач, односно ресорно министарство релаксирало односе, дајући право предсједнику скупштине да има два савјетника и шефа кабинета, да организује стручну службу и преузме дио одговорности.
Он је истакао да је добро што су овим измјенама Закона скраћени процеси формирања власти са 60 на 45 дана.
Ћосић је рекао да су различита мишљења имали и о износу одборничког додатка, али су се усагласили, а дефинисали су и да треба да буде обављена примопредаја дужности, те да ће бити кажњен онај ко не учествује у томе адекватно.
Предсједништво Савеза општина и градова Републике Српске дало је на данашњој сједници сагласност на споразум о пословно-техничкој сарадњи Савеза и Инвестиционо развојне банке који предвиђа да све и једна општина и град у Српској, у сарадњи са ИРБ-ом, дође до свог инвестиционог профила, који ће квалитетно бити представљен домаћим и страним инвеститорима, рекао је предсједник Савеза Љубиша Ћосић.