Предсједник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић састао се данас /13.јула 2023/ у Бањалуци са предсједницима и потпредсједницима скупштина градова и општина Српске са којима је разговарао о очувању надлежности Републике Српске и њених институција. На састанку је усвојена заједничка изјава сљедећег садржаја: 
  1. Чврсто стојимо уз Републику Српску и њене представнике у борби за заштиту надлежности Републике Српске у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ и његовим Анексом 4 – Уставом БиХ. 
  1. Позивамо међународну заједницу да ускрати подршку господину Кристијану Шмиту, који није изабран у складу са процедуром прописаном у члану I став 2. Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ и који нема сагласност Савјета безбједности Уједињених нација. 
  1. Осуђујемо Одлуку Уставног суда БиХ о измјени Правила Уставног суда БиХ („Службени гласник БиХ“, број 47/23) којом се брише члан 39. Правила и на тај начин обесмишљава учешће судија из Републике Српске у његовом раду.
 Оштро се противимо да се имовина Републике Српске и имовина јединица локалне самоуправе неуставним одлукама Уставног суда БиХ претвори у државну имовину БиХ.
 Позивамо надлежне институције и органе БиХ и Републике Српске да не предузимају активности засноване на одлукама господина Кристијана Шмита, самозваног високог представника, и на неуставним одлукама Уставног суда БиХ, јер би то довело до даље ескалације политичких односа у БиХ са несагледивим посљедицама, и позивамо споменуте институције и органе да сачекају мирни политички расплет кризе.
 Изражавамо спремност да се Конференција предсједника Народне скупштине Републике Српске и предсједника скупштина јединица локалне самоуправе у Републици Српској састаје по потреби, а најмање једном годишње, ради заштите и остваривања права и дужности Републике Српске и права и дужности јединица локалне самоуправе.
Ова изјава ће бити основ за припрему декларације која ће бити упућена на усвајање свим скупштинама градова и општина Републике Српске.
 
Стевандић је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да је ова изјава основ за припрему декларације о неповредивости и заштити Српске која ће бити упућена на усвајање свим скупштинама општина и градова у Републици Српској.

Он је навео да се у оквиру заједничке изјаве позива међународна заједница да ускрати подршку Кристијану Шмиту, који није изабран у складу са процедуром и нема сагласност Савјета безбједности УН.

Стевандић је нагласио да ће бити формиран и Форум предсједника скупштина општина и градова локалних заједница, који ће дјеловати у оквиру Савеза општина и градова.

Према његовим ријечима, декларација о неповредивости и заштити Републике Српске и њених институција, уставног капацитета и имовине биће упућена на усвајање свим скупштинама општина и градова када буде усаглашена

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић рекао је да се заједничком изјавом шаље јасна порука да се питање имовине тиче сваке мјесне и локалне заједнице и Републике Српске.

Ђурђевић је изразио очекивање да ће декларација о неповредивости и заштити Српске бити усвојена у свим општинама и градовима и да се тиме јасно ставља до знања свима који желе на било који начин да угрозе имовину Републике Српске да им се то неће дозволити.