Савез општина и градова Републике Српске организовао је обуку одборника у општини Гацко 27.фебруара 2024.године на тему „Јачање грађанског учешћа и организација цивилног друштва у процесу доношења одлука на локалном нивоу“.
 
Циљеви обуке су упознавање одборника  са важностима и облицима учешћа грађана и организација цивилног друштва у процесу доношења одлука, те допринос транспарентности и већем утицају грађана и организација цивилног друштва на процесе доношења одлука у јединицама локалне самоуправе.
 
На крају обуке одборници  препознају предности грађанског учешћа у доношењу одлука на локалном нивоу, идентификовали су облике грађанског учешћа и укључивања организација цивилног друштва у свим фазама доношења одлука на локалном нивоу, те су мотивисани да у својој општини раде на увођењу нових механизама учешћа грађана у процесу доношења одлука.
 
 
Данашњој обуци присуствовало је 9 одборника и службеника из општине Гацко. Извођач обуке био је господин Драган Вујић, акредитовани тренер Савеза. Прије почетка данашње обуке присутнима је Горан Ракић координатор за пројекат РеЛОаД Савеза, уручио сертификате са претходне обуке одборника на тему Улога организација цивилног друштва у транспарентној расподјели средстава из градског буџета.
 
Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД 2, финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).