Свечана академија поводом Дана Републике Српске одржана је 08.01.2024.године у препуној спортској дворани „Борик“ у Бања Луци,  уз присуство бројних званица из јавног, културног и црквеног живота из Републике Српске, Србије и региона.

Интонирањем химни Републике Српске „Моја Република“ и Републике Србије „Боже правде“, уз присуство бројних званица започела је свечана академија поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске.
Након тога, услиједио је и минут ћутања за све борце, који су дали живот како бисмо живјели у слободној Републици Српској, а потом и богат културно-умјетнички  програм, који је у потпуности посвећен 32. рођендану Републике Српске.Предсједник Републике Српске Милорад Додик у обраћању на свечаној академији поводом Дана Републике Српске изјавио је да је циљ српског народа слобода на овим просторима и Република Српска.
Предсједник Додик је истакао да српски народ у Републици Српској обиљежава 9. јануар са великом љубављу, истакавши да слобода за Србе никада није била филозофска ријеч већ егзистенцијална и да је довела до многих акција, па и до Републике Српске.