О пројекту

 Циљ пројекта: Jачање функције СОГРС у заступању и представљању интереса јединица локалних самоуправа, кроз јачање сарадње савеза општина и градова са скупштинама општина/градова и интензивирање међуопштинске и међуинституционалне сарадњe унутар РС.

У склопу пројекта је реализован велики број пројектних активности: конференција, радионица, округлих столова, тренинга, израда модела аката, и слично.
10.5.1.„Конференција начелника општина, градоначелника и предсједника скупштина градова и општина у Републици Српској, 08.04.2016.г. Бања Лука
У згради Владе Републике Српске 8.априла 2016. године, уз подршку Министарства управе и локалне самоуправе РС, одржана је Скупштина Савеза општина и градова Републике Српске. У оквиру Скупштине одржана је Конференција градо/начелника општина и предсједника Скупштина градова и општина у Републици Српској, коју је подржала Мисија ОСЦЕ-а у БИХ путем пројекта "Подршка савеза општина и градова".
Централна тема ове конференције, којој је присуствовала министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић била је Нацрт закона о локалној самоуправи и Нацрт закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе.
Уз присуство великог броја градоначелника и начелника општина,  сумирана су сугестије и приједлози са јавних расправа у вези наведених закона а чула су се, с тим  у вези и мишЉења челних Људи општина и градова РС.
Министарскица Решић и предсједник Савеза општина и градова РС Мићо Мићић као и представник ОЕБС-а, тим поводом су одржали конференцију за новинаре на којој су говорили о значају ова два системска рјешења за локалне заједнице и саме грађане јер, прилике на терену, како је рекла министрица Решић захтијевају измјене постојећих закона у области локалне самоуправе.
Конференција локалних повјереника СОГРС, Јахорина и Теслић
На Јахорини је 15. јуна 2016. године одржана Конференција локалних повјереника Савеза општина и градова Републике Српске за представнике општина и градова из Источног дијела Републике Српске. У Теслићу је 22.јуна 2016.године одржана Конференција локалних повјереника за представнике општина и градова из Западног дијела Републике Српске. Након уводних обраћања и излагања, представљања активности Савеза, одржана је обука на следеће теме: односи са медијима, отворена општина-активан грађанин и комуникација током кризе-ефективна кампања. Предавач је био Владимир Јовановић, шеф службе за информисање Сталне конференције општина и градова Србије. Повјереници су током састанка истакли значајно бољи ниво сарадње Савеза са чланицама и подржали организацију оваквих састанака.
Конференцији на Јахорини су присуствовали повјереници из локалних заједница: Братунац, Ново Горажде, Рудо, Фоча, Калиновик, Трново, Гацко, Невесиње,Берковићи, Источни Мостар, Шековићи, Вишеград, Милићи, Осмаци, Зворник, Град Источно Сарајево, Источно Ново Сарајево,Соколац, Источна Илиџа.
Конференцији у Теслићу су присуствовали повјереници из локалних заједница: Бијељина, Угљевик, Петрово, Мркоњић Град, Добој, Станари, Србац, Прњавор, Пелагићево.
Конференција је организована у оквиру провођења пројекта “Подршка савезима општина И градова-АМЦС”, који подржава Мисија ОЕБС-а у БиХ чији је циљ јачање Савеза у заступању И лобирању интереса јединица локалне самоуправе.
                  
Јавне расправе о нацртима Закона о локалној самоуправи  и Закона о службеницима и намјештеницима у јединицама локалне самоуправе
                         
Савез општина и градова Републике Српске, у оквиру пројекта AMCS, је пратио јавне расправе о нацртима Закона о локалној самоуправи и Закона о службеницима и намјештеницима у јединицама локалне самоуправе, које је организовало Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске . 
Чланови Радне групе су припремили радне материјале који су на прегледан начин приказали ток јавне расправе, а посебан акценат је стављен на учешће представника јединица локалне самоуправе у Републици Српској.
Радна група савеза је припремила информацију у  којој  су   презентовани ставови, мишљења и приједлози које су изнијели представници јединица локалне смоуправе на нацрте поменута два закона. Ова информација је презентована на .„Конференцији начелника општина, градоначелника и предсједника скупштина градова и општина у Републици Српској“ и Скупштини Савеза општина и градова Републике Српске.
Акти о примопредаји дужности 
У  складу са закључцима Kонференције начелника општина, градоначелника и предсједника скупштина градова и општина која је одржана 8 априла 2016. године у Бања Луци,  Радна група Савеза општина и градова Републике Српске формирана у оквиру пројекта Подршка савезима општина и градова АМЦС пројекта , је израдила моделе аката o примопредаји дужности  (Одлука о начину примопредаје дужности и образац Записника о примопредаји дужности ) који су послати свим  јединицама локалне самоуправе у Републици Српској.
 

Статус пројекта
 Реализован

Почетак пројекта
 

Крај пројекта
 

Географска распрострањеност
 

Контакт особа за пројекте
 

Партнери
 

Донатори
 Мисија OSCE у БиХ.

 

Публикације/Брошуре

 

 

 

Видео

 

 

 

Актуелности