Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se, Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unaprijeđenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i svijeta obeležilo je ovu manifestaciju. 
 
Opštine i gradovi se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mjera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je, takođe, odlična prilika da se lokalne zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rješenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rješenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha. 
 
Pozivamo vas da se pridružite Regionalnoj konferenciji za medije Evropske sedmice mobilnosti (online) 15. septembar 2022.  od 11:00 do12:45). 
 
Ključni ciljevi ove radionice:          
 
-Kratka prezentacija o EMW-u medijima (kampanja, postignuti rezultati, pregled mjera i sl).  
 
-Prezentacija zaključaka medijima sa radionice Mediji o komunikaciji o održivoj urbanoj mobilnosti 
 
-Najava za medije o aktivnostima EMW-a iz zemalja Zapadnog Balkana  
 
-Konferencija za medije – Pitanja i odgovori 
 
Aktivnost se provodi u dijelu komponenta „Promovisanje regionalne razmjene o implementaciji planova održive urbane mobilnosti u zemljama Zapadnog Balkana“ u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu – Energija, transport i zaštita klime (ORF-ETC) ima za cilj podržati gradove u Jugoistočnoj Europi (JIE) u jačanju kapaciteta lokalnih samouprava za implementaciju mjera održive mobilnosti. Komponenta se odnosi na tri nivoa. Prijenos znanja o dobrim praksama i iskustvima zemalja EU u implementaciji Planova održive urbane mobilnosti (SUMP) odvija se putem postojeće regionalne mreže (npr. CIVINET Hrvatska-Slovenija-JIE). Na nacionalnom nivou će se ojačati kapaciteti saveza opština kako bi se općine mogle bolje savjetovati o razvoju i implementaciji SUMP-a. Komponenta na lokalnom nivou podržava odabrane JLS u izgradnji organizacionih i tehničkih kapaciteta, koji su preduslov za uspješnu implementaciju SUMP-a.