Sastanak Koordinacionog tijela za praćenje realizacije Strategije za unapređenje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj (u daljem tekstu: Koordinaciono tijelo), održan je 1. februara 2023. godine, u prostorijama Ministarstva uprave i lokalne samouprave.
Sastanku su prisustvovali članovi Koordinacionog tijela iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva finansija, Republički sekretarijat za vjere, JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske,  Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske  i Savez opština i gradova Republike Srpske..
Tema sastanka bila je izrada Akcionog plana za realizaciju Strategije za unapređivanje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj za period 2023-2024. godina ( u daljem tekstu: Akcioni plan).
Nakon diskusije u kojoj su učestvovali svi članovi Koordinacionog tijela, jednoglasno je zaključeno da svako iz svoje resorne nadležnosti, dostavi prijedloge za izradu Akcionog plana (na osnovu radne verzije koja je dostavljena uz poziv za sjednicu).
U ime Saveza opština i gradova Republike Srpske sastanku je prisustvovao Aco Pantić, generalni sekretar.