Savez opština i gradova Republike Srpske bio je organizator Konstitutativne sjednice Odbora za finansije i javnu imovinu, koja je održana 03.11.2022.g. u Bijeljini.
Odbori su stalna radna tijela Saveza za razmatranje određenih pitanja koja su od posebnog značaja za funkcionisanje i razvoj lokalne samouprave i svoje prijedloge podnose Predsjedništvu, Skupštini i članovima Saveza, kao i zainteresovanim organima i organizacijama. Odbor za finansije i javnu imovinu čini 25 predstavnika jedinica lokalne samouprave.
Centralna tema Odbora za finansije i imovinu Saveza opština i gradova Republike Srpske bila je „Finansiranje jedinica lokalne samouprave“, s ciljem uspostavljanja održivog sistema finansiranja lokalne samouprave i dalje fiskalne decentralizacije.
Za predsjednika odbora za finansije i javnu imovinu izabrana je Božana Šljivar, savjetnik gradonačelnika Banja Luka dok je za njenog zamjenika izabran Mladen Janjić, načelnik odjeljenja za finansije opštine Čajniče.
U okviru dnevnog reda sjednice Odbora razmotrena su i dva analitička  dokumenta „Platforma SOGRS za izmjene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske“ i „Analiza mogućnosti povećanja prihoda jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj“.
Prisutnima su predstavljeni i Modeli akata za „Provođenje popisa i obaveza u jedinicama lokalne samouprave. Na ovu temu početkom decembra mjeseca biće organizovan vebinar na kome će osobe koje rade na poslovima popisa u jedinicama lokalne samouprave dobiti dodatna znanja i imati mogućnost da dobiju dodatna objašnjenja za ponuđene modele. Takođe prezentovane su aktivnosti Saveza u proteklom periodu vezano za oblast finansija i izneseni prijedlozi za aktivnosti odbora u narednom periodu.