Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić sastao se danas /13.jula 2023/ u Banjaluci sa predsjednicima i potpredsjednicima skupština gradova i opština Srpske sa kojima je razgovarao o očuvanju nadležnosti Republike Srpske i njenih institucija. Na sastanku je usvojena zajednička izjava sljedećeg sadržaja: 
  1. Čvrsto stojimo uz Republiku Srpsku i njene predstavnike u borbi za zaštitu nadležnosti Republike Srpske u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i njegovim Aneksom 4 – Ustavom BiH. 
  1. Pozivamo međunarodnu zajednicu da uskrati podršku gospodinu Kristijanu Šmitu, koji nije izabran u skladu sa procedurom propisanom u članu I stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i koji nema saglasnost Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. 
  1. Osuđujemo Odluku Ustavnog suda BiH o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 47/23) kojom se briše član 39. Pravila i na taj način obesmišljava učešće sudija iz Republike Srpske u njegovom radu.
 Oštro se protivimo da se imovina Republike Srpske i imovina jedinica lokalne samouprave neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH pretvori u državnu imovinu BiH.
 Pozivamo nadležne institucije i organe BiH i Republike Srpske da ne preduzimaju aktivnosti zasnovane na odlukama gospodina Kristijana Šmita, samozvanog visokog predstavnika, i na neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH, jer bi to dovelo do dalje eskalacije političkih odnosa u BiH sa nesagledivim posljedicama, i pozivamo spomenute institucije i organe da sačekaju mirni politički rasplet krize.
 Izražavamo spremnost da se Konferencija predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednika skupština jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj sastaje po potrebi, a najmanje jednom godišnje, radi zaštite i ostvarivanja prava i dužnosti Republike Srpske i prava i dužnosti jedinica lokalne samouprave.
Ova izjava će biti osnov za pripremu deklaracije koja će biti upućena na usvajanje svim skupštinama gradova i opština Republike Srpske.
 
Stevandić je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da je ova izjava osnov za pripremu deklaracije o nepovredivosti i zaštiti Srpske koja će biti upućena na usvajanje svim skupštinama opština i gradova u Republici Srpskoj.

On je naveo da se u okviru zajedničke izjave poziva međunarodna zajednica da uskrati podršku Kristijanu Šmitu, koji nije izabran u skladu sa procedurom i nema saglasnost Savjeta bezbjednosti UN.

Stevandić je naglasio da će biti formiran i Forum predsjednika skupština opština i gradova lokalnih zajednica, koji će djelovati u okviru Saveza opština i gradova.

Prema njegovim riječima, deklaracija o nepovredivosti i zaštiti Republike Srpske i njenih institucija, ustavnog kapaciteta i imovine biće upućena na usvajanje svim skupštinama opština i gradova kada bude usaglašena

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da se zajedničkom izjavom šalje jasna poruka da se pitanje imovine tiče svake mjesne i lokalne zajednice i Republike Srpske.

Đurđević je izrazio očekivanje da će deklaracija o nepovredivosti i zaštiti Srpske biti usvojena u svim opštinama i gradovima i da se time jasno stavlja do znanja svima koji žele na bilo koji način da ugroze imovinu Republike Srpske da im se to neće dozvoliti.