Savez opština i gradova Republike Srpske po prvi put izradio je Elektronske obuke namijenjene prvenstveno odbornicima u skupštinama jedinica lokalne samouprave, kao i svim zainteresovanim licima koja žele da dopune svoje znanje. E-obuke izrađene su na dvije teme:
1. Jačanje građanskog učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou i
2. Transparentna raspodjela budžetskih sredstava organizacijama civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave.
Ciljevi obuke na temu „Jačanje građanskog učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou su upoznavanje odbornika sa važnosti i oblicima učešća građana i organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka, te doprinos transparentnosti i većem uticaju građana i organizacija civilnog društva na procese donošenja odluka u jedinicama lokalne samouprave.
Ciljevi obuke na temu Transparentna raspodjela budžetskih sredstava organizacijama civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave su prepoznavanje uloge organizacija civilnog društva i njihov konkretan doprinos u lokalnom razvoju, prepoznavanje prednosti transparentnog finansiranja organizacija civilnog društva iz opštinskog budžeta kao i prepoznavanje uloge opštinskih/gradskih skupština i vlastite uloge u planiranju i dodjeli sredstava organizacija civilnog društva.

Na kraju obuke odbornici prepoznaju prednosti građanskog učešća u donošenju odluka na lokalnom nivou, identifikovali su oblike građanskog učešća i uključivanja organizacija civilnog društva u svim fazama donošenja odluka na lokalnom nivou, te su motivisani da u svojoj JLS rade na uvođenju novih mehanizama učešća građana u procesu donošenja odluka.

Moduli za E-obuku izrađeni su u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD“, koga realizuje Razvojni programom ujedinjenih nacija (UNDP), a finansira Evropska unija.