U okviru kontinuiranih napora na podršci lokalnoj upravi i održivom lokalnom razvoju, 17. oktobra 2023.godine u Sarajevu, održan je izuzetno važan sastanak Koordinacione grupe donatora u BiH za lokalnu upravu i lokalni razvoj. Sastanak, koji je okupio ključne donatore, predstavnike vlasti i Saveza opština i gradova Republike Srpske i Saveza gradova i općina Federacije BiH, imao je za cilj usaglašavanje napora i definisanje strategija za buduće aktivnosti.
Sastanak je počeo uvodnim riječima predstavnika švajcarske ambasade i UNDP, koji su istakli značaj saradnje svih aktera. Glavne teme sastanka pokrivale su oblasti fiskalne decentralizacije, reforme upravljanja javnim finansijama i lokalizacije Ciljeva održivog razvoja (SDG) na lokalnom nivou.
Prva sesija sastanka uključivala je detaljne prezentacije u vezi sa fiskalnom decentralizacijom u oba entiteta. Predstavnici oba udruženja u BiH, Saveza opština i gradova Republike Srpske i Saveza opština i gradova Federacije BiH predstavili su ključne elemente provođenja fiskalne decentralizacije.
U okviru sastanka prestavljen je Drugi dobrovoljni nacionalni izvještaj za BiH, koji je bio posebno fokusiran na lokalizaciju ciljeva SDG-a. Ova sesija je naglasila važnost usklađivanja lokalnih razvojnih inicijativa sa globalnim ciljevima održivog razvoja.
Na kraju sastanka, učesnici su izrazili posvećenost jačanju lokalne uprave i podršci održivom lokalnom razvoju. Dogovoreni koraci i ideje proizašle sa sastanka daju solidnu osnovu za dalje korake u postizanju zajedničkih ciljeva.