U okviru projekta Jačanje kapaciteta saveza u BiH, održana je radionica sa ekspertima na temu Uspostavljanja baze podataka Saveza opština i gradova Republike Srpske. Radionica je održana 15.februara 2023.g. u Banja Luci u prostorijama Saveza.
Baza podataka u narednom periodu biće korišćena za izradu Godišnjeg ekonomskog izvještaja saveza. Naime, Savez opština i gradova Republike Srpske planira da u narednom periodu izradi godišnji ekonomski izvještaj po švedskom modelu, odnosno modelu Švedskog saveza lokalnih vlasti.
Godišnji ekonomski izvještaj ima za svrhu  bolje razumjevanje stanja privrede i društva, služiće kao osnova za donošenje odluka koje utiču na lokalni nivo, zauzimanje pozicija na osnovu pouzdanih podataka i informacija. Ciljani čitaoci su gradonačelnici/načelnici kao kreatori politika u jedinicama lokalne samouprave,  odnosno političari i državni službenici na nacionalnom i lokalnom nivou, privatni akteri, mediji itd. Na osnovu povratnih informacija od naših članica identifikovati ćemo  izazove i teme koje treba analizirati i  bićemo u mogućnosti stvarati koheziju i konsenzus među članicama o neophodnim reformama.
Radionica koju smo organizovali imala je za cilj identifikaciju potrebnih i dostupnih podataka kao i identifikaciju institucija od kojih bismo mogli tražiti potrebne podatke, a sve u cilju uspostavljanja baze podataka kao osnove za izradu analiza za godišnji ekonomski izveštaj.