Unija poslodavaca Republike Srpske, uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, organizujovala je „Banjalučki energetski forum – Sačuvajmo energiju“  u četvrtak, 07.09.2023. Kompleks „Ostrvo Stara Ada“ u Banjaluci sa početkom u 9 časova.
 
Manifestacija je osmišljena kao sajam na otvorenom sa uvodnim izlaganjima relevantnih panelista. Manifestacija je okupila više od 300 učesnika, među kojima su regionalni proizvođači iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, potencijalni korisnici - kompanije, predstavnici Vlade Republike Srpske, EU, predstavnici bankarskog sektora i međunarodnih organizacija. U prezentacijskom dijelu manifestacije, kao i na štandovima, svoje proizvode i usluge predstavili su izlagači iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske.
 
Ušteda energije je vruća globalna tema koja zahteva prelazak na održive izvore energije. Ovo ne samo da doprinosi očuvanju životne sredine, već i smanjuje troškove proizvodnje i povećava konkurentnost privrede. Prelazak na obnovljive izvore energije otvara prostor za nove industrije i investicije. Energetska efikasnost postaje ključni faktor održivog ekonomskog razvoja i konkurentske prednosti kompanija i zemalja.
 
Cilj „BANjALUKA ENERGETSKOG FORUMA – UŠTEDIMO ENERGIJU“ je informisanje domaćih kompanija o mogućnostima uštede potrošnje električne energije, te predstavljanje najnovijih tehničkih rješenja u oblasti obnovljivih izvora energije. Manifestacija je promovisala i mogućnost finansiranja unapređenja energetske efikasnosti objekata domaćih kompanija i realizacije projekata vezanih za obnovljive izvore energije u privredi.