O projektu

 Cilj projekta: Unapređenje liderskih vještina izabranih zvaničnika u opštinama i gradova Bosne i Hercegovine. Program Akademija liderstva je edukativni program koji će izabranim zvaničnicima pružiti znanja i praktične savjete za uspostavljanja kvalitetne i dobre uprave.

Opis projekta: Savjet Evrope je septembru 2016. godine započeo saradnju sa dva saveza opština i gradova u Bosni i Hercegovini a putem programa „Akademija liderstva“ koji je usmjeren na poboljšanje liderskih vještina izabranih zvaničnika u opštinama i gradovima u BiH. Prva faza programa imala je za cilj obuku trenera koji će u drugoj fazi vršiti obuku izabranih zvaničnika u pilot opštinama projekta. U trećoj fazi projekta opštine će imati mogućnost dobijanja podrške od strane stručnjaka Savjeta Evrope pri izradi određenih strateških dokumenata.
Uvodna radionica
15 novembra 2016 godine na Jahorini organizovana je uvodna radionica na temu “Uloga liderstva izabranih zvaničnika u organima lokalne samouprave u BiH”. Na radionici su prisustvovali novoizabrani grado/načelnici iz Bosne i Hercegovine tokom koje je predstavljen program “Akademije za lidere” koji će se provoditi 2017. godine, a koji će proći 20 izabranih zvaničnika iz 10 jedinica lokalne samouprave.
Program je podijeljen  u tri faze od kojih svaka traje 3-4 dana u periodu od 6 mjeseci.
Faza 1: Jačanje ličnog kapaciteta
Faza2: Izgradnja institucionalnih kapaciteta
Faza3: Pružanje liderstva u zajednici
U periodu između ovih faza, učesnici će realizovati dogovorene liderske zadatke u svojim opštinama, te će u toku narednih faza obrazovnog ciklusa izvjestiti o njima. Tokom ovog programa koristiće se interaktivan rad i  različite tehnike obuke.

 
 

Status projekta
 U toku

Početak projekta
 septembar 2016.

Kraj projekta
 

Geografska rasprostranjenost
 BiH

Kontakt osoba za projekte
 Sanja Krunić

Partneri
Savez općina i gradova FBiH

Donatori
Savjet Evrope

 

Publikacije/Brošure

 

 

 

Video