O projektu

 Cilj projekta: Jačanje funkcije SOGRS u zastupanju i predstavljanju interesa jedinica lokalnih samouprava, kroz jačanje saradnje saveza opština i gradova sa skupštinama opština/gradova i intenziviranje međuopštinske i međuinstitucionalne saradnje unutar RS.

U sklopu projekta je realizovan veliki broj projektnih aktivnosti: konferencija, radionica, okruglih stolova, treninga, izrada modela akata, i slično.
10.5.1.„Konferencija načelnika opština, gradonačelnika i predsjednika skupština gradova i opština u Republici Srpskoj, 08.04.2016.g. Banja Luka
U zgradi Vlade Republike Srpske 8.aprila 2016. godine, uz podršku Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, održana je Skupština Saveza opština i gradova Republike Srpske. U okviru Skupštine održana je Konferencija grado/načelnika opština i predsjednika Skupština gradova i opština u Republici Srpskoj, koju je podržala Misija OSCE-a u BIH putem projekta "Podrška saveza opština i gradova".
Centralna tema ove konferencije, kojoj je prisustvovala ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić bila je Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi i Nacrt zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave.
Uz prisustvo velikog broja gradonačelnika i načelnika opština,  sumirana su sugestije i prijedlozi sa javnih rasprava u vezi navedenih zakona a čula su se, s tim  u vezi i mišLjenja čelnih Ljudi opština i gradova RS.
Ministarskica Rešić i predsjednik Saveza opština i gradova RS Mićo Mićić kao i predstavnik OEBS-a, tim povodom su održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o značaju ova dva sistemska rješenja za lokalne zajednice i same građane jer, prilike na terenu, kako je rekla ministrica Rešić zahtijevaju izmjene postojećih zakona u oblasti lokalne samouprave.
Konferencija lokalnih povjerenika SOGRS, Jahorina i Teslić
Na Jahorini je 15. juna 2016. godine održana Konferencija lokalnih povjerenika Saveza opština i gradova Republike Srpske za predstavnike opština i gradova iz Istočnog dijela Republike Srpske. U Tesliću je 22.juna 2016.godine održana Konferencija lokalnih povjerenika za predstavnike opština i gradova iz Zapadnog dijela Republike Srpske. Nakon uvodnih obraćanja i izlaganja, predstavljanja aktivnosti Saveza, održana je obuka na sledeće teme: odnosi sa medijima, otvorena opština-aktivan građanin i komunikacija tokom krize-efektivna kampanja. Predavač je bio Vladimir Jovanović, šef službe za informisanje Stalne konferencije opština i gradova Srbije. Povjerenici su tokom sastanka istakli značajno bolji nivo saradnje Saveza sa članicama i podržali organizaciju ovakvih sastanaka.
Konferenciji na Jahorini su prisustvovali povjerenici iz lokalnih zajednica: Bratunac, Novo Goražde, Rudo, Foča, Kalinovik, Trnovo, Gacko, Nevesinje,Berkovići, Istočni Mostar, Šekovići, Višegrad, Milići, Osmaci, Zvornik, Grad Istočno Sarajevo, Istočno Novo Sarajevo,Sokolac, Istočna Ilidža.
Konferenciji u Tesliću su prisustvovali povjerenici iz lokalnih zajednica: Bijeljina, Ugljevik, Petrovo, Mrkonjić Grad, Doboj, Stanari, Srbac, Prnjavor, Pelagićevo.
Konferencija je organizovana u okviru provođenja projekta “Podrška savezima opština I gradova-AMCS”, koji podržava Misija OEBS-a u BiH čiji je cilj jačanje Saveza u zastupanju I lobiranju interesa jedinica lokalne samouprave.
                  
Javne rasprave o nacrtima Zakona o lokalnoj samoupravi  i Zakona o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne samouprave
                         
Savez opština i gradova Republike Srpske, u okviru projekta AMCS, je pratio javne rasprave o nacrtima Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne samouprave, koje je organizovalo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske . 
Članovi Radne grupe su pripremili radne materijale koji su na pregledan način prikazali tok javne rasprave, a poseban akcenat je stavljen na učešće predstavnika jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.
Radna grupa saveza je pripremila informaciju u  kojoj  su   prezentovani stavovi, mišljenja i prijedlozi koje su iznijeli predstavnici jedinica lokalne smouprave na nacrte pomenuta dva zakona. Ova informacija je prezentovana na .„Konferenciji načelnika opština, gradonačelnika i predsjednika skupština gradova i opština u Republici Srpskoj“ i Skupštini Saveza opština i gradova Republike Srpske.
Akti o primopredaji dužnosti 
U  skladu sa zaključcima Konferencije načelnika opština, gradonačelnika i predsjednika skupština gradova i opština koja je održana 8 aprila 2016. godine u Banja Luci,  Radna grupa Saveza opština i gradova Republike Srpske formirana u okviru projekta Podrška savezima opština i gradova AMCS projekta , je izradila modele akata o primopredaji dužnosti  (Odluka o načinu primopredaje dužnosti i obrazac Zapisnika o primopredaji dužnosti ) koji su poslati svim  jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj.
 

Status projekta
 Realizovan

Početak projekta
 

Kraj projekta
 

Geografska rasprostranjenost
 

Kontakt osoba za projekte
 

Partneri
 

Donatori
 Misija OSCE u BiH.

 

Publikacije/Brošure

 

 

 

Video