Prema podacima nevladinih organizacija, 48% žena u Bosni i Hercegovini je pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje. Od toga, 84% slučajeva nasilja u porodici i intimnim odnosima nikada nije prijavljeno, dok je oko 70% istraga, od slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima, obustavljeno.
Nasilje u porodici se dešava u lokalnoj zajednici i institucije na lokalnom nivou su prve koje se angažuju u reagovanju na nasilje. Upravo iz tog razloga, Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez opština i gradova Federacije BiH organizovali su Konferenciju za jedinice lokalne samouprave sa fokusom na ulogu i upotrebu lokalnih institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u cilju preventivnog djelovanja i djelovanja u slučajevima nasilja u porodici.
Jedan od pozitivnih primjera zabilježen je u Centru za socijalni rad Prijedor, a socijalna radnica iz ovog Centra Dragana Grujičić kaže da imaju dobre rezultate zahvaljujući formiranju Multisektorskog tima za prevenciju i odgovor na nasilje.
„Ovo je pitanje koje zahtjeva individualan pristup, nekoliko stručnjaka i svi smo u lancu, kada se dobije prijava u jednom organu, ona ide u drugu i svi moramo da znamo kako da pružimo adekvatnu podršku i pomoć žrtvama. nasilje na pravi način“, rekla je Grujičić.
On smatra da je zakonski okvir dobar, ali da se ne sprovodi dosledno, odnosno da sve zavisi od prvog čoveka, obično policajca koji primi prijavu, kako će se prema njoj ponašati.
„Većina prijava se vodi kao prekršaj, a ne kao krivično djelo i to je problem. Sve ostalo onda zavisi od prijave, načina na koji će se pristupiti žrtvi, odnosno da li će imati podršku i snagu da nastavi, jer su to mukotrpni procesi, ali jedini način da se izađe iz tog kruga nasilja“.
Pored adekvatnog institucionalnog pristupa žrtvama, ekonomska zavisnost od nasilnika-partnera takođe igra veliku ulogu u osnaživanju žena. Kao jedan od oblika prevencije nasilja i osnaživanja žena, Razvojna agencija iz Žepča već godinama realizuje projekte ekonomskog osnaživanja žena.
„Žene i kada započnu sopstveni biznis, i dalje su nesigurne, tek kada dobiju podršku šire zajednice one jačaju“, kaže Branka Janko, direktorka Razvojne agencije.
Konferencija je imala za cilj da ponudi smjernice jedinicama lokalne samouprave o prioritetnim mjerama i zakonskim obavezama u rješavanju ovog ozbiljnog društvenog problema.
Sanja Krunić iz Saveza opština i gradova Republike Srpske navodi da su oba saveza u Bosni i Hercegovini uspostavila mrežu rodnih koordinatora iz svih lokalnih zajednica koji između sebe razmjenjuju potrebne podatke i prakse.
„Svi smo zavisni jedni od drugih i uz pomoć ove Mreže omogućena je komunikacija i razmjena praksi, kako bi se uspostavio isti odnos prema žrtvama u svim lokalnim zajednicama“, kaže Krunić.
 
Konferenciju „Lokalni pristupi prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici sa fokusom na nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini“ organizovali su savezi opština i gradova u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Asocijacijom lokalnih vlasti i regiona Švedska, uz zajedničku podršku Ambasade Švedske i Švajcarske u Bosni i Hercegovini.