U Banja Luci je 29. marta održana 84. sjednica Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske. Centralna tema sjednice Predsjedništva Saveza bila je razmatranje godišnjih izvještaja za 2024.godinu: Izvještaj o radu Saveza u 2023.g.; Prijedlog Izvještaja o materijalno-finansijskom poslovanju SOGRS za 2024.g.odinu; Prijedlog Izvještaja o naplati članarine SOGRS za 2023.godinu; Prijedlog Plana rada SOGRS za 2024.godinu i Prijedlog Finansijskog plana SOGRS za 2024.godinu.

Finansiranje jedinica lokalne samouprave bila je centralna tema u 2023.godini na sjednicama Skupštine Saveza, Predsjedništva i Odbora za finansije Saveza, s obzirom na to da je u toku 2023.godine došlo do problema u finansiranju lokalnih zajednica, izazvanih padom  prihoda od idirektnih poreza (PDV), ali i povećanjem rashoda po osnovu utroška elektične energije za rasvjetu na javnim površinama. Posledice stupanje na snagu  Zakona o izmjenama Zakona o komunalnim taksama (01.01.2022.g.) osjetile su se i u toku 2023.godine i uticale na umanjenje očekivanih prihoda i finansijsku održivost većine lokalnih zajednica.
Razmatrana  su i aktuelna pitanja civilne zaštite kao i neki aspekti primjene Odluke o najnižoj plati u 2024.godini u jedinicama lokalne samouprave
Savez opština i gradova Republike Srpske će u junu mjesecu obilježiti i značajan jubilej „25.godina“ postojanja i rada Saveza u službi interesa opština i gradova.